Objective 1.7 – Describe and identify resource pools and use cases
Merhaba,
VCP-DCV Study Guide serimizin bu bölümünde Resource Pool’lar hakkında bilgi vereceğim. VCP-DCV Study Guide ile ilgili makalelerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Öncelik ile Resource Pool kavramını anlatmam gerekiyor. Resource Pool Nedir? Resource Pool Neden Kullanılır? Bu soruların cevabını verdikten sonra uygulama senaryolarına bakacağız. Ben daha önce Neden Resource Pool kullanılır isimli bir makale yazmıştım. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Neden Resource Pool Kullanılır?
Bir virtual machine çalışması için neye sahip olmalıdır? Mutlaka ve mutlaka CPU, Memory ve Disk bileşenlerine sahip olmalıdır. Aksi halde virtual machine’ini kullanamazsınız. Donanım kaynaklarını verdiğinizde peki tüm işlemler bitiyor ve kullanıma başlıyor musunuz? Bu sorunun cevabı evet ama bazı durumlarda hayır olabilir 🙂 Kafanız karıştı biliyorum. Virtual machine’ler, ESXi Server’lar üzerinde çalışır ve her bir virtual machine bulunmuş olduğu ESXi Server’in donanım kaynaklarını kullanır. Bazı durumlarda ESXi Server üzerindeki donanım kaynakları %100 durumda kullanılabilir. Peki böyle bir durumda sizin için çok önemli olan bir virtual machine için ne yapmanız gerekiyor? Yani ESXi Server üzerinde donanım kaynaklarının utilization oranı %100 olsa bile virtual machine’lerin etkilenmesini istemiyorsunuz. Böyle bir durumda virtual machine’lere özel rezervasyon yapabilirsiniz. CPU ve Memory tarafında yapmış olduğunuz rezervasyon sayesinde ESXi Server üzerinden belirtmiş olduğunuz rezervasyon miktarları ayrılır ve ESXi Server üzerinde CPU, Memory utilization oranı %100 olsa bile asla bundan etkilenmez.
Bir resoruce pool oluşturmak için Cluster üzerinde sağ click New Resource Pool butonuna basabilrsiniz.
Peki Resource Pool Neden kullanılır, hangi durumlarda kullanmamız gerekiyor bundan bahsetmek istiyorum. Resource pool kullanmanız virtual machine kaynaklarını kontrol altında tutmanızı sağlar. Resource pool sayesinde hiyerarşik bir mimari oluşturabilirsiniz. Yani resource pool altında yeni resource pool’lar oluşturabilirsiniz. Siz isterseniz virtual machine’lere doğrudan kaynak rezervasyonu yapabilir isterseniz de bir resource pool oluşturup, bu resource pool’a kaynak rezervasyonlarını yaptıktan sonra resource pool altına virtual machine’ler alabilirsiniz. Resource pool sayesinde virtual machine kaynaklarını daha efektif bir şekilde yönetebilirsiniz.
Örneğin altyapınızda birden fazla Database ve IIS sunucularınız bulunuyor. Database isimli bir resource pool oluşturup içerisine Database sunucularını eklediğinizi düşünelim. Aynı şekilde IIS isimli bir resource pool oluşturup içerisine IIS ile ilgili virtual machine’lerinizi eklediğimizi düşünelim.
Resource pool’un en büyük gereksinimlerinden birtanesi DRS’dir. Standalone bir ESXi host üzerinde Resource Pool oluşturabilirsiniz ancak bir Cluster altında oluşturacaksanız DRS’in açık olması önerilmektedir. Resource Pool oluşturduğunuzda karşınıza CPU ve Memory olarak iki bölüm çıkmaktadır. Buradaki değerleri kısaca inceleyelim.
CPU ve Memory Resources:
Shares: Share değeri, bir ESXi host üzerinde kaynak yetersizliğinin olması durumunda hangi virtual machine’in hangi öncelik ile kaynak isteyeceğini belirtir. Default olarak shares değeri 1000’dir ancak siz bunu arttırabilirsiniz. Arttırmanız durumunda bu resourc epool altında bulunan virtual machine’ler CPU kaynaklarını daha öncelikli kullanmaya başlayacaktır. Shares değeri ile ilgili daha önce bir makale yazmıştım. Bu makaleme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
CPU/Memory/Disk Shares Değerleri
Reservation: Bir virtual machine çalışması için mutlaka CPU ve Memory kaynaklarına ihtiyaç duyar. Eğer ESXi Server üzerindeki kaynak darboğazından etkilenmek istemiyorsanız kaynak rezervasyonu yapmanız gerekmektedir.
Expandable Reservation: Reservation için kaynak sağlanamaz ise virtual machine power on duruma getirilemez. Eğer bu seçenek seçili ise, Resource Pool içerisinde kaynak olmasa bile bir üstünde bulunan resource pool’un kaynaklarını kullanır ve virtual machine’i power on duruma getirebilirsiniz.
Limit: Eğer bir virtual machine’e limit belirlerseniz o limit’in asla üstüne çıkamazsınız. Production ortamlarında kesinlikle kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Örneğin virtual machine’in 2GHZ kullanımı varken siz bunu 1 GHZ ile limitlerseniz asla ve asla 1 GHZ’in üzerine bu kaynak çıkmayacaktır.
Unlimited: Limit ayarlamıyorsanız bu seçenek her zaman işaretli olmalı. Vermiş olduğunuz CPU miktarında herhangi bir limitasyon yapılmadığını gösterir.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık Tayfun hocam.
Çok teşekkürler.
Rezervasyon yapmanız her zaman sunucu yükünü hafifletir, acil durumlarda rezervasyon miktarı sunucuya ek performans sağlayacağından performans kaybı da yaşamazsınız.