VMwareVMware ESXiVMware NSX

Objective 1.8 – Differentiate between VDS and VSS

Merhaba,

VCP-DCV Study Guide makale serimizin bu bölümünde VDS (Distributed Switch) ve VSS (Standard Switch) arasındaki farklardan bahsedeceğiz. VCP-DCV Study Guide makale serisine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VCP-DCV 2019 Study Guide

Bir virtual machine’in external network ile iletişim kurabilmesi için mutlaka ve mutlaka bir sanal switch’e bağlı olması gerekir. Aksi takttirde virtual machine external network yani dış dünya ile iletişim kuramaz. Bundan dolayı mutlaka bir sanal switch bulunması gerekmektedir. VMware üzerinde 2 farklı switch bulunmaktadır. Bunlar; Distributed Switch ve Virtual Switch’dir. Ben ilk olarak Virtual Switch’den bahsedeceğim daha sonrasında Distributed Switch’i anlatacağım.

Virtual Standard Switch Nedir?

Virtual Standard Switch, ESXi bazlı oluşturulan ve merkezi bir yönetimi olmayan switch’lerdir. Yani Standard switch üzerinde bir işlem yapmak istiyorsanız bunu tüm ESXi Server’larda tek tek yapmanız gerekmektedir. Distributed Switch’de ise bu durum biraz daha farklıdır.

ESXi ve virtual machine’lere ağ bağlantısını yani network’u sağlamak için ESXi üzerinde bulunan fiziksel NIC’leri standard switch’e bağlarsınız. Virtual machine’ler, standard switch üzerinde oluşturulan portgruplara bağlanabilir. Böylece dış dünya ile iletişim kurabilirler. ESXi sayesinde sanallaştırma yaptığımız için virtual machine’lere sanai network kartları ekleyebilirsiniz. Biz buna vNIC diyebiliriz. Yukarıda bunun bir örneğini görebilirsiniz.

ESXi’i ilk kurduğunuz esnada default olarak bir standard switch oluşur. Bu standard switch sayesinde 2 farklı port group bulunur. Bunlar; VMkernel ve virtual machine portgroup’dur. ESXi’i ilk kurduğunuz esnada management network girdiğiniz için yani o ESXi Server’a bağlanacağınız IP adresini belirteceğiniz için default olarak bir VMkernel portgroup oluşur. Virtual machine’leri bu vSwtich üzerinden external network ile konuşturmak istiyorsanız bu vSwitch üzerinde bulunan virtual portgroup’a eklemek durumunda kalırsınız.

VMkernel portgroup: Management network, Fault Tolerance network, ISCSI network gibi TCP/IP network ihtiyacı bulunan network’lerde kullanılabilir.

Virtual machine Portgroup: Virtual machine’lerin bağlanacağı networktur. Burada oluşturduğunuz portgroup’lara virtual machine’leri dahil edebilirsiniz. Her bir virtual machine portgroup’a bir VLAN atayabilir ve virtual machine’lerinizi belirtmiş olduğunuz VLAN’da çalıştırabilirsiniz.

Virtual Switch Nasıl Oluşturulur?

ESXi veya vCenter Server ‘a bağlanıp Virtual Standard Switch yönetimini yapabilirsiniz. vCenter Server üzerinden virtual standard switch oluşturmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

ESXi üzerinde iken Configure > Virtual Switches > Add Networking butonuna basıyoruz.

Add host networking butonuna bastıktan sonra karşınıza çıkan ekranda isterseniz yeni bir VMkernet network adapter’i isterseniz virtual machine portgroup isterseniz de vswitch’e fiziksel bir network kartı ekleyebilirsiniz.

vSphere Distributed Switch:

Ben daha önce vSphere Distributed Switch ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştim. Bu makalelerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Ayrıca arama bölümünden Distributed Switch yazıp arayabilirsiniz.

vSphere 6.5 – Distributed Switch Mimarisi

vSphere Distributed Switch Bölüm 1 – Standard ve Distributed Switch Mimarisi

vSphere Distributed Switch Bölüm 3 – Standard ve Distributed Switch farkı?

vSphere Distributed Switch, VMware vCenter Server ile birlikte gelir. Ancak kullanabilmeniz için Enterprise Plus lisansına sahip olmanız gerekmektedir. vSphere Distributed Switch sayesinde merkezi bir switch yönetimi yapabilirsiniz. Bu nedemek oluyor peki? 3 tane ESXi host‘dan oluşan bir Cluster’ınız bulunuyor ve Standard Switch’de bir portgroup oluşturmak istediğinizde bunu tüm ESXi host’lar üzerinde yapmanız gerekiyor. Aksi halde virtual machine farklı ESXi host üzerine geçip çalışamaz. Distributed Switch‘de ise, distributed switch’e dahil tüm ESXi host’lar tek bir işlem ile portgroup oluşturabilirsiniz.

Distributed portgorup’lar virtual machine’lere network bağlantısı sağlar ve VMkernel trafiğini barındırır. Her distributed porgroup için özel bir network tanımı yaparsınız. Burada NIC teaming, loadbalancing, VLAN, Security, Traffic Shaping gibi politikalar belirleyebilirsiniz.

vSphere Distributed Switch Bölüm 1 – Standard ve Distributed Switch Mimarisi

vSphere Distributed Switch Bölüm 2 – Virtual Machine Network’u

vSphere Distributed Switch Bölüm 3 – Standard ve Distributed Switch farkı?

vSphere Distributed Switch Bölüm 4 – Distributed Switch nasıl oluşturulur?

vSphere Distributed Switch Bölüm 5 – Distributed Switch’e host eklemek

vSphere Distributed Switch Bölüm 6 – Distributed Switch’e manuel uplink eklemek

vSphere Distributed Switch Bölüm 7 – Distributed Port Group Nasıl oluşturulur?

vSphere Distributed Switch Bölüm 8 – VMkernel’i Standard Switch’den Distributed Switch’e migrate

Distributed Switch ile ilgili daha önce bir çok makale yazmıştım. Bundan dolayı yukarıdaki makalelerimi inceleyip detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

3.7 3 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

4 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emre Köse
Emre Köse

Distributed Switch konusunda araştırma yaparken tüm makalelerinizi okudum, süper içerikler. 🙂

Aykut Kaplan
Aykut Kaplan

VDS-VSS farkını çok iyi açıklamışsınız ellerinize sağlık.

Başa dön tuşu
4
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x