Objective 4.4 – Set up ESXi hosts
Merhaba,
VCP-DCV Study Guide makale serimizin bu bölümünde ESXi kurulum ve konfigurasyon işlemlerinden bahsedeceğim. ESXi Hosts Nasıl Kurulur? sorusuna bu makalede cevap bulacağız. Ayrıca daha önce yazmış olduğum VCP-DCV makale serimize aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
ESXi Server ile ilgili daha önceki makalelerimizde çeşitli bilgiler vermiştim. Bu bölümde ESXi Server’in gereksinimleri ve kurulumu ile ilgili detaylı bilgiler vereceğim. Bir fiziksel sunucuya ESXi Server kurmadan önce mutlaka ve mutlaka uyumluluğuna bakmanız gerekiyor. Bir fiziksel sunucunun ESXi Server uyumluluğuna bakmak için aşağıdaki link’i ziyaret edebilirsiniz.
https://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php
Yukarıdaki linkten fiziksel sunucunuzun ESXi Server ile uyumlu olup olmadığını görebilirsiniz.
ESXi Hosts Gereksinimleri:
Fiziksel bir sunucuya ESXi kurmadan minimum gereksinimleri karşılamanız gerekmektedir. Bu gereksinimleri aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
Objective 1.1 – Identify the pre-requisites and components for vSphere implementation
ESXi Server’ı usb bellek, sd kart veya bir disk üzerine kurabilirsiniz. Hatta boot from SAN sayesinde SAN üzerine bile kurabilirsiniz. Daha detaylı bilgileri yukarıdaki linkte yazdığım için ekstra olarak bahsetmeyeceğim.
ESXi kurulumu yaparken şifre belirtmeniz gerekmektedir. Burada belirteceğiniz parola uzunluğu 7 ile 40 karakter arasındadır. Ancak şunu belirtmem gerekiyor ki parolalar bir sözlük kelimesini veya sözlük kelimesinin bir bölümünü içermemesi gerekir. vSphere 6.0 ile başlayarak, hesap kilitleme SSH üzerinden ve vSphere Web Services SDK üzerinden erişim için desteklenir. Direct Control User Interface (DCUI) ve ESXi Kernel hesap kilidini desteklemez. Default olarak, hesap kilitlenmeden önce en fazla on başarısız denemeye izin verilir. Default olarak iki dakika sonra hesabın kilidi açılır. Eğer bu seçenekleri değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki değerleri değiştirmeniz gerekmektedir.
ESXi Server’a host client ile bağlandıktan sonra advanced settings tab’ından;
- Security.AccountLockFailures . Bir kullanıcının hesabı kilitlenmeden önce yapılan başarısız oturum açma girişimi sayısı. Sıfır hesap kilitlemeyi devre dışı bırakır.
- Security.AccountUnlockTime . Bir kullanıcının kilitlendiği saniye sayısı.
ESXi Kurulum Methodları Nelerdir?
Interactive ESXi Installation: CD/DVD, Bootable USB veya PXE boot ile ESXi’i kurabilirsiniz.
Sripted ESXi Installation: Script çalıştırarak birden fazla ESXi Server’i eş zamanlı kurabilirsiniz. HTTP, HTTPS, FTP, NFS, CDROM, veya USB’de bulunan script dosyanızı PXE boot veya CD/DVD boot ‘u kullanarak kurabilirsiniz.
Auto Deploy ESXi Installation: vSphere 5.x ve sonraki sürümleri, ESXi’i vSphere Auto Deploy ile kurmak için çeşitli yöntemler sunar . vSphere Auto Deploy, ESXi ‘i yüzlerce fiziksel sunucuya yükleyebilir . Dağıtılacak ESXi image’ini ve image’in dağıtılacağı fiziksel sunucuları belirleyebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak, fiziksel sunucuya uygulanacak host profillerini, vCenter Server konumunu (datacenter, folder veya cluster) ve her host için script bundle paketini belirleyebilirsiniz.
Genellikle ESXi kurulurken ISO kullanılır. Kurulum ile ilgili aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.
VMware vSphere ESXi 6.7 Kurulumu
Siz isterseniz kurulumu PXE boot yardımı ile de yapabilirsiniz. Ancak bunun için DHCP, TFTP Server gerekli. En basit ve hızlı yöntem ISO ile ESXi’in kurulum işlemidir.
Umarım faydalı olmuştur.
Iyi çalışmalar.
PXE boot yardımı ile kurmak biraz meşakkatli iş, ele aldığınız ISO yöntemi gerçekten en kolay hızlı kurulum yöntemi. 🙂
ISO mount güzel, PXE veya auto deploy gibi yöntemler bazen uğraştırıcı olabiliyor.
USB üzerine kurarken çekincelerimiz var.
sorununuz olursa sorun lütfen yardımcı olurum.
ISO mount PXE veya auto deploy’e göre çok kolay bir yöntem . 🙂
Kesinlikle katılıyorum 🙂
Hocam bu AutoDeploy’u gerçekten kullanan var mı?
ISO ile update upgrade iyidir 🙂