VMwareVMware ESXiVMware vCenter

Scalable Shares Nedir

Merhaba,

Scalable Shares Nedir isimli bu yazımda sizlere vSphere 7 ile birlikte gelen yeniliklerden olan Scalable Shares hakkında detaylı bilgi vereceğim. vSphere 7 ile birlikte DRS ‘de çeşitli iyileştirmeler yapıldı. Daha önce vSphere 7 DRS yenilikleri ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştim. Bu yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

vSphere 7 DRS Yenilikleri

Aslında yukarıdaki makalemde de kısaca bahsetmiştim ancak bu yazımda biraz daha detaylı olarak anlatacağım. Scalable Shares aslında vSphere DRS’in bir parçasıdır. Cluster ayarlarına girdiğinizde Scalable Shares seçeneğini görebilirsiniz. Peki Scalable Shares seçeneğini ne zaman kullanmalısınız?

Scalable Shares ‘i Cluster seviyesinde aktif edebildiğiniz gibi isterseniz Resource Pool seviyesinde de aktif edebilirsiniz. Resource Pool’un ve Shared değerlerinin ne olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

Neden Resource Pool Kullanılır?

CPU/Memory/Disk Shares Değerleri

Share değeri ile ilgili ekstra olarak bilgi vermeyeceğim. Eğer bilmiyorsanız yukarıdaki linkten detaylı bilgi alabilirsiniz:) vSphere Cluster’ınızda bir resource pool oluşturduğunuzda, bu resource pool’un önem durumuna göre Share değerlerinde ayarlamalar yaparsınız. Örneğin yüksek öncelikli bir Resource Pool’un CPU Share değerini High (8000) olarak ayarlayabilirsiniz. Shares değerini Normal (4000) olarakta ayarlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin bu Resource Pool altında barındıracağınız virtual machine’lerin önem sırasına göre değişkenlik gösterir. Bizler Resource Pool’u neden oluşturuyoruz? Çünkü önemli olarak gördüğümüz production ortamında bulunan sunuculara kaynak önceliği sağlamak ve olası bir kaynak yetersizliğinin önüne geçmek için çoğunlukla kullanırız. Dolayısıyla siz burada her bir virtual machine için tek tek kaynak rezervasyonu veya kaynak önceliği (shares) gibi değerleri değiştirmek durumunda kalmazsınız. Bunların hepsini Resource Pool üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

Scalable Shares Nedir

Yukarıda örnek vermiş olduğum shares değerine geri döneceğim. Normal ile High share değerleri arasında 2:1 oranı bulunmaktadır. Örneğin;  bir Cluster’da her biri 2 vCPU ve 32 GB olan 8 Virtual Machine bulunmaktadır.. Toplam Cluster’ımızda 100Ghz ve 100GB memory kaynağımız olduğunu düşünelim. Vermiş olduğum rakamlara göre elimizde var olmayan bir kaynağı veriyoruz. Çünkü Cluster’ın toplam kapasitesi 100GB iken, bizim Virtual Machine’lere vermiş olduğumuz toplam memory miktarı 256GB. High Shares bulunan Resource Pool’da 6 Virtual machine ve Normal Shares değerine sahip Resource Pool’da 2 Virtual Machine bulunmaktadır. Bir kaynak yetersizliği olursa, Cluster kaynaklarının 2 / 3’ünü High Shares değerine sahip Resource Pool’a ve cluster kaynaklarının 1 / 3’ünü Normal Shares değerine sahip Resource Pool’a verir.

Tüm Virtual machine’ler % 100 kullanım yapıyor ise, High Shares değerine sahip Resource Pool 66 GHz ve 66 GB memory hakkına sahip olur, Normal Shares değerine sahip Resource Pool ise 33 GHz ve 33 GB memory alır. Şimdi bu örneğe göre biraz daha detaylandıralım konuyu. HighShares değerine sahip Resource Pool’ da 6 Virtual Machine’in her biri, cluster kaynaklarının 2 / 3’ünün 1 / 6’sını alıyor. Başka bir deyişle, 66Ghz ve 66GB yani Virtual Machine başına 11 GHz  ve 11 GB yani kaynağın %16’sı. Normal Shares değerindeki Resource Pool’da ise 2 Virtual Machine’in cluster kaynaklarının 1 / 3’ünü alırken Virtual Machine başına 33 GHz ve 33 GB’in % 50’si oluyor. Yani 16 GHz ve 16 GB.

Yani bizim durumumuzda, Normal Shares toplamın 1 / 3 alacak ve High Shares seçeneği toplamın 2 / 3 alacaktır. Her iki Resource Pool’da aynı sayıda Virtual Machine olsaydı hiç bir sorun olmayacaktı 🙂

Sonuç olarak, Normal Shares değerine sahip bir Resource Pool’un, High Shares değerine sahip Resource Pool’a göre daha avantajlı olduğunu göreceksiniz. Eğer shares değeri yüksek Resource Pool içerisinde farklı shares değerlerine sahip Resource Pool’a göre daha fazla Virtual Machine var ise bu bir sorundur.

Buradan şu yorumu yapabilirsiniz aslında Resource Pool içerisinde kaynaklar static shares değerlerine göre hesaplanıyordu. Ancak Scalable Shares değeri ile birlikte dinamik bir yapıya geçmiştir. Scalable Shares ‘i aktif ettiğinizde Resource Pool içerisindeki Virtual Machine sayısıda kullanılarak bir hesaplama yapılır. Bundan dolayı yukarıda örnekte vermiş olduğum gibi Normal değerine sahip ve daha az Virtual Machine bulunan bir Resource Pool, High Shares değerine sahip bir Resource Pool’a göre daha fazla kaynak kullanabilir.

Scalable Shares Nedir
Scalable Shares Nedir
Scalable Shares Nedir
Scalable Shares Nedir

Scalable Shares ‘i 2 farklı şekilde aktif edebilirsiniz.

  • Cluster seviyesinde: Cluster üzerinden Scalable Shares ‘i aktif ettiğinizde bu cluster altında bulunan tüm Resource Pool’larda geçerli olur.
  • Resource Pool seviyesinde: Spesifik olarak belirli Resource Pool’lar üzerinde de aktif hale getirebilirsiniz.

Cluster seviyesinde Scalable Shares’i aktif hale getirdiğinizde  tüm Resource Pool’lar üzerinde Scalable Shares değeri aktif olarak gelir.

Sonuç olarak şunları söylemek istiyorum. Scalable Shares Nedir isimli bu yazımda bu değeri ve Resource Pool altında yer alan Shared değerleri yanlızca kaynak yetersizliği olduğu durumlarda devreye giren özelliklerdir. Daha önceki makalelerimde zaten bunu belirtmiştim. Eğer sizin cluster’ınızda bulunan ESXi host’ların kaynak kullanımları %100 duruma geldi ise ve Virtual Machine’ler artık kaynak ihtiyaçlarını karşılayamıyor ise ancak bu durumda shares değerlerinin önemi ortaya çıkar. Eğer sizin ortamınızda bir kaynak yetersizliği veya anlık dahi olsa CPU / Memory kaynaklarını %100 kullanma gibi bir durum yok ise zaten çok bir etkisi bulunmuyor.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 3 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x