VMware Tanzu
Merhaba,
VMware Tanzu isimli bu yazımda sizlere VMware Tanzu hakkında çeşitli bilgiler vereceğim. Uygulama modernizasyonuyla hangi teknolojiler ilişkilendiriliyor ve container iş yüklerini kullanırken hangi zorluklarla karşılaşılıyor? VMware Tanzu Kubernetes nedir? gibi soruların cevaplarını bu makale içerisinde anlatacağım.
Daha önce VMware Tanzu ile ilgili blog üzerinde ufak bilgiler vermiştim. Bu yazılarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Makale içerisinde Container hakkında ekstra bilgi vermeyeceğim ancak bu konu ile ilgili daha önce yazmış olduğum makaleyi inceleyebilirsiniz.
VMware Tanzu
Server sanallaştırma ile birlikte büyük bir devrim gerçekleşti. Server sanallaştırma sayesinde Fiziksel sunucuların içerisine birden fazla sanal sunucu kurabilir hale geldik. Elbette bunun sayesinde bir çok avantaj beraberinde geldi. Günümüz teknolojileri gelişmeye devam ettikçe yeni ürünler ve hizmetler ile karşılaşmaya başladık. Bu değişim bir çok değişikliğide beraberinde getirdi. Mikro hizmetler ile yukarıda bahsetmiş olduğum Server sanallaştırma hizmetlerinden arından birçok kuruluş daha basit yönetim, yüksek kullanılabilirlik ve dağıtım kolaylığı sağlamak için kritik uygulamalarımı modernize ediliyor. Elbette böyle bir altyapıyı yönetmek yani container mimarisini yönetmek zor ve karmaşık bir hale gelecektir. Kubernetes sayesinde Container mimarilerinin yönetimini basitleştirebilirsiniz. Ancak Kubernetes’in yönetimi ve bakımıda sizin için zor olabilir. Tam böyle bir süreçte karşımıza işte VMware Tanzu ürünü çıkıyor.
VMware Tanzu Kubernetes’i biz aslında ik olarak 2019’da Project Pacific’in duyurulması ile duymuştuk. vSphere 7 versiyonu ile birlikte gelen en önemli yeniliklerden bir tanesi Tanzu Kubernetes’di. VMware Tanzu kullanarak Container ve Container uygulamalarını yönetmenin karmaşıklığını ortadan kaldırabilirsiniz. Bununla birlikte modern uygulama (app modernization) geliştirmeyi genişletmek için zengin ve sağlam bir çözüm ekosistemide içerir. VMware Tanzu sayesinde, vSphere kullanılan ortamlarda Kubernetes deneyimi sağlarken, Kubernetes uygulamalar oluşturulmasını ve bunu çalıştırmasınıda sağlıyor. Aslında şöyle düşünebilirsiniz, Tanzu VMware’in modern uygulamaları kapsayan bir ürünlerinin genel adıdır. Bunu vSphere, vRealize gibi düşünebilirsiniz yani.
VMware vSphere ortamı yönetiyorsanız iki veya üçten fazla ESXi Server yönetiyorsanız ortamı daha rahat ve daha stabil bir şekilde yönetmek hatta buna ek olarak daha fazla özellikten faydalanmak istiyorsanız VMware vCenter Server kullanmanız gerekiyor. Elbette kullanmanız şart değil ama kullanmanız sizin için avantajlı olacaktır. Aynı durum container mimarileri içinde geçerli eğer 10 veya 15 ‘den fazla container node’u yönetiyorsanız, management ve orchestration işlemleri için bir management tool’u kullanmanız gerekiyor. Çünkü bunları manuel olarak yönetmek bize ciddi bir efor ortaya çıkaracaktır.
Kubernetes sayesinde yukarıda bahsetmiş olduğum zorlukların üstesinden gelebiliriz. Kubernetes’i en basit hali ile anlatacak olursak, container üzerinde çalışan mikroservis tabanlı uygulamaların orkestrasyon işlemini gerçekleştiriyor. Yani sizin arka tarafta kullandığınız angular js’de uygulamanız olabilir ve arka tarafta mysql database’iniz olabilir. Kubernetes sayesinde database instance sayısını arttırabilir ve bunları orkestrasyon işlemini sağlayabilirsiniz. Kubernetes, container ortamındaki otomasyonu, orkestrasyonu sağlarken sunucunun dolaylı olarak network trafiğinide optimize edebiliyor.
Yani şöyle düşünün, kubernetes otomasyon ve orkestrasyon işlemlerini yaparken burada load balancing, storage yönetimi, kaynak yönetimi gibi işleride yönetiyor. Bir container’in nasıl ve nerede devreye girmesi gerektiğini yönetiyor. VMware vSphere ortamlarında vCenter Server bir sanal makinanın işletim sistemi katmanındaki davranışlarını görebilir ve buna müdahale edebilir. Ancak sanal sunucu içerisindeki uygulamaya doğrudan müdahalede bulunamaz. Kubernetes ise, container ve pod’ların durumunu izler. Container veya pod üzerinde bir sorun var ise redeploy işlemleri gerçekleştirilir. Bu kubernetes’in varsayılan çalışma şeklidir.
Genel olarak yukarıda belirttiğim gibi VMware Tanzu sayesinde Kubernetes ‘de bulunan container ve pod’ların hem cloud’da hemde private ortamlarda bulunan VMware vSphere ortamlarında çalıştırabilirsiniz. VMware vSphere 7, Tanzu ile birlikte kullanılabilmek için yeniden tasarlandı. Böylece VMware vSphere üzerinden Kubernetes cluster/node’larını yönetmek için 3party çözüme gerek bulunmuyor.
VMware Tanzu hangi ürünleri kapsıyor aşağıda görebilirsiniz. Bunlar ile ilgili ilerleyen makalelerde ayrıca makale yazıyor olacağım.
- Tanzu Application Service – A modern runtime for Java, .NET and Node apps
- Tanzu Application Platform – modular, application-aware platform providing developer tooling to build and deploy software quickly and securely.
- Tanzu Build Service – Build containers from source code for Kubernetes
- Tanzu Application Catalog – Curated container catalog
- Tanzu Data Services – Cloud native data and messaging including GemFire, RabbitMQ, SQL and Greenplum
- Tanzu Kubernetes Grid – Enterprise Ready Kubernetes runtime
- Tanzu Mission Control – Centralized cluster management
- Tanzu Observability – Enterprise observability for multi-cloud environments
- Tanzu Service Mesh – Enterprise-class service mesh
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.