VMwareVMware vCenter

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 2

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 1 – Ürün özeti ve Gereksinimler. 

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 2 – Simple install ile kurulum.(Buradasınız)

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 3 – Simple install ile kurulum.

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 4 – Web Client kurulumu.

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 5 – Web Client AD authentication.

VMware vCenter 5.1 Kurulum Bölüm 1‘in devamı olan bu yazımda sizlere VMware vCenter Single sign on ‘un kurulumunu anlatacağım.

Kuruluma başlamadan önce lütfen 1. bölümde anlatıığım adımları uygulayınız aksi takdirde kurulumda hatalar ile karşılaşabilirsiniz.

Ben kuruluma başlamadan önce makinamı domain’e join ediyorum.

domain-join

Daha sonra vCenter kuracağımız makina restart oluyor.Restart işlemi bittikden sorna artık kurulum yapacağımız için Domain Admin kullanıcısı ile vCenter sunucumuza login oluyoruz.

vCenter51autorun

Autorun ekranını ben iki aşamada anlatacağım.

Express install: Aslında boyle bir isim göremeyeceksiniz:) Benim burada Express install diye bahsettiğim Simple İnstall.Eğer Simple install butonu ile kuruluma başlarsanız, “Single sign on, inventory service, vcenter server”  ekleri otomatik olarak kurulmuş olacaktır.Tabi bu kurulum aşamalarını daha sonra ayrı ayrı anlatacağım.

 Custom install: Custom ise; Single sign on, inventory service, vcenter server tek tek kuruyorsunuz

Ben burada kurulumu Simple install seçeneği ile yapacağım.Çünkü adım adım diğer kurulumu farklı bir makalede anlatacağım.

1. bölümde anlatmış olduğum software gereksinimlerinide bu ekranda görebilirsiniz.

Ben kuruluma başlamadan önce tekrar şunu söylemek istiyorum, lütfen bölge dil seçeneklerini kontrol ediniz.Eğer Turkey seçili ise bunları lütfen english’e çekiniz.

Bütün düzenlemeleri yaptıkdan sonra Simple Install seçeneğini seçiyoruz ve Install butonuna tıklıyoruz.

WelcomeScreen

Klasik olarak her kurulumdada bu böyledir ilk olarak Welcome ekranı gelir.Kuruluma devam edeceğimiz için Next ile geçiyoruz bu ekranı.

Patent-number

Son kullanıcı için yapılan patent anlaşmasını kabul ediyoruz ve Next ile geçiyoruz bu ekranı.

licence-agreement

 

Her ürünün kurulumunda olduğu gibi burada da lisas sözleşmesi var:) Burada lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Single-Sign-On-password

 Evet geldik herkes’in takıldığı ve problem yaşadığı yere.Bu bölümde Single Sign On yani SSO’nun Administrator account’unun şifresini belirliyoruz. admin@System-Domain account’u bağımsız bir hesapdır.Yani ne Active Directory’e bağlı nede Windows(Local User) hesabına bağlıdır.Buradaki şifre ile daha sonra LDAP/Active Directory identity Source’larını eşleştireceğimiz için belirleyeceğiniz şifreyi asla ve asla unutmayacağınız bir şifre yapın.Çünkü başka zamanlardada bu sizin karşınıza çıkabiliyor ve bu password’u unutursanız bu şifreyi offical bir yöntem ile geriye getiremezsiniz.Offical olmayan yöntemler var tabiki ama onu önermiyorum kesinlikle:)

Şifre belirlerken büyük, küçük,özel karakter ve numaradan olmasına dikkat ediyoruz.Belirlediğiniz password 32 karakterden uzun olmasın çünükü authentication‘da problem çıkarabilir.

Önemli: Burada kullanılmaması gereken bazı karakterler var.Bunları aşağıda belirtiyorum.

  • ^
  • *
  • $
  • ;
  • )
  • <
  • >
  • &
  • |

Bu karakterleri kullanırsanız kurulum aşamasında “Error 29133.Administrator login error” hatasını alabilirsiniz.Bu konu ile ilgili buradaki KB2035820’den de yararlanabilirsiniz.

Ben burada size örnek olması için aşağıdaki şifreyi kullanıyorum.

VMware123!

Şifremide girdikten sonra Next ile devam ediyorum.

Single-Sign-on-Database

 

Benim hali hazırda bir SQL makinam olmadığı için kurulum ile birlikte gelen SQL Server 2008 R2 Express ‘i kuracağım.Eğer mevcut’da bir database’iniz var ise Use an existing supported database’i seçeceksiniz.İlerleyen zamanlarda da external database’e nasıl kurulum yapılacağını anlatacağım.Next ile devam ediyoruz.

Fully-Qualified-Domain

 

Bu bölümde herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok zaten bu bölüm de FQDN ismi yazılı olarak geliyor.Burada Next ile devam ediyoruz ancak; burada çoğunluk ile karşımıza bir hata çıkıyor onuda aşağıda anlatacağım zaten.Bu hatanın nasıl çözüldüğünü göstereceğim.

Eğer böyle bir hata almadıysanız zaten aşağıdaki anlatacağım bölümü dikkate almanıza gerek yoktur.

FQDN-hata

Bu hatayı almanızın sebebi; Reverse Lookup Zone’da PTR kaydınızın yer almamasıdır.Yeni bir active directory kurduysanız bu şekilde bir hata almanız normaldir.

7DNS

 

DNS‘imiz üzerinde Reverse Lookup Zone yok ise oluşturuyoruz.Reverse Lookup Zone işlemi bittikden sonra aşağıdaki komutu hatayı almış olduğumuz vCenter makinamızda çalıştırıyoruz.

7cmd

Komut satırını yönetici olarak çalışıtırıyoruz ve ipconfig  /registerdns komutunu çalıştırıyoruz.

Bu komutu çalıştırdıktan sonra 5 dakika falan sonra işlemlere devam edebilirsiniz.

Yukarıda da belirttiğim gibi eğer hatayı almadıysanız -ki bu hatayı genellikle ev’de ki test ortamlarınızda falan alırsınız.Büyük organizasyonlarda böyle bir hata almazsınız.

Kuruluma devam ediyorum..

8

Ben burada Use Network Service Account seçeneğini işaretliyorum.Tabi siz burada farklı bir account kullanmak isterseniz bunu seçmeyin.

Eğer burada “Could not find the specified user on provided domain.” hatasını alırsanız yazmış olduğunuz Domain’i ve user password bilgilerini kontrol edin.Mutlaka birtanesinde yanlışlık vardır.Next ile devam ediyorum kuruluma.

Folder

 

Kurulumun yapılacağı Folder‘ı belirtiyoruz burada.Bunu default olarak bırakmanızı öneriyorum.Next ile devam ediyoruz.

Https-port

Burada kullanılacak olan https port’unu belirtiyoruz.Default olarak 7444 gelmektedir.Bende default olarak bırakmanızı öneriyorum.Network‘unuzde Firewall var ise bu port’un firewall’da açık olduğuna emin olun.Next ile devam ediyorum.

11

 

Bu aşamadan sonra artık kurulum başlayacaktır.Geriye herhangi bir işlem kalmadığı için Install butonu ile kurulumu başlatıyoruz.

SQL-install

Install butonundan sonra kurulum başlıyor ve ilk olarak SQL kurulumu için gerekli dosyaları extract etmeye başlıyor.

13

SQL 2008 R2 Express kurulum öncesi gerekli bileşenleri hazırlıyor.

14

 

Ve SQL Server‘imiz kurulmaya başlıyor.Biz kurulumda Simple İnstall‘u seçtiğimiz için burada herhangi bir işlem yapmamıza gerek yoktur.

15

 

Ve artık vCenter’ın bileşenleri kurulmaya başladı.Kurulumun devamını;

VMware vCenter 5.1 Kurulumu Bölüm 3 – Simple install ile kurulum.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x