VMwareVSAN

VSAN 7 Yenilikleri

Merhaba,

VSAN 7 Yenilikleri isimli bu makalemde sizlere duyurusu yapılan VSAN 7 hakkında bilgiler vereceğm. Daha önce yazmış olduğum VSAN makalelerine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.tayfundeger.com/kat/VSAN

VSAN 7 ile birlikte gelen yeniliklere başlamadan önce kısaca VSAN hakkında bilgi vermek istiyorum. VSAN sayesinde ortamımızda bir storage yatırımı yapmadan shared datastore’lar oluşturabiliyor ve bu sayede vSphere HA ve vSphere DRS gibi teknolojilerden faydalanabiliyoruz. Bununla alakalı zaten birden fazla makalem bulunuyor. Bunlara yukarıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VSAN 7 Yenilikleri

VSAN 7 ile birlikte gelen en önemli yeniliklerden birtanesi vSphere Lifecycle Manager ile cluster’da bulunan ESXi host’ların güncelleme işlemlerini basitleştirebiliyor olmamız. Elbette VSAN 7 daha önce duyurusu yapılan Project Pacific ‘i destekleyen çeşitli özelliklerde içeriyor. Daha önce Project Pacific ile ile ilgili yazmış olduğum yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

VMware Project Pacific Nedir?

VMware ortamında uzun zamandır kullandığımız bir güncelleme aracımız var. Bunun vSphere Update Manager. Hatta geçtiğimiz günlerde Update Manager ile ilgili bir makale yazmıştım. Buna aşağıdaki linkten ulaşabiilrsiniz. Bir VMware VSAN ortamında driver ve versiyon update işlemleri için vSphere Update Manager’i kullanabiliyoruz.

VMware Update Manager Nedir?

Ancak güncelleme işlemleri sırasında genellikle firmware update’leride yapılıyor ki bu oldukça önemlidir. Böyle bir güncelleme yapmak istediğimizde 2 araç kullanmış oluyoruz. vSphere Update Manager ve Vendor’un sunmuş olduğu firmware ISO’su. VSAN 7 ile birlikte vSphere Lifcycle Manager isimli bir yazılım ile karşılaşıyoruz. Bu yazılım sayesinde software ve firmware update işlemlerini tek bir arayüz üzerinden gerçekleştirebileceğiz. Açıkcası bence süper olan bir yenilik çünkü işleri oldukça basitleştirecek. Zaten ürün release olduğunda makalesini yazıyor olacağım.

VSAN 7 Yenilikleri
VSAN 7 Yenilikleri

vSphere Lifecycle Manager yani vLCM, hypervisor için gerekli olan driver ve firmware yönetimini yapabilmektedir. vLCM sayesinde aynı vSphere Update Manager’da olduğu için image’i yükleyebilir veya isterseniz cluster altında bulunan tüm esxi hostlarda driver/firmware güncellemelerini yapabilirsiniz. vLCM, VMware HCL’ye göre tüm altyapınızın uyumluluğunu kontrol edilmesinde yardımcı olur. Böylece altyapının uyumluluğunu tek tek kontrol etmenize gerek kalmaz.

vLCM evet çok güzel bir özellike ve bence oldukça gerekli olan bir özellikti. VSAN 7 ile birlikte gelmesi çok iyi oldu 🙂

VSAN 7 Yenilikleri
VSAN 7 Yenilikleri

VSAN 7 ile birlikte data placement yani veri yerleştirme ve DRS ile ilgili çeşitli yenilikler yapılmıştır. Bir Failover esnasından sonra, DRS iki site arasında verileri tamamen yeniden senkronize edene kadar virtual machine’in aynı site üzerinde çalışmasını sağlar. Senkronizasyon tamamlandıktan sonra DRS, virtual machine’i uygun olan site’a taşıyacaktır. Tabi burada Stretched Cluster olduğunu varsayıyoruz. Böylece gereksiz read/write işlemleri azalır. Bu durum ile ilgili aşağıdaki makalelerimi okumanız faydalı olacaktır.

VSAN – Resyncing Objects

VSAN Automatic Rebalance

VSAN 7 ile birlikte Stretched Cluster ve 2 node VSAN için Witness host değiştirme ve senkronize etme mantığını geliştirmiştir. Bir VSAN Witness Host Appliance ‘da bir sorun ile karşılaştığınızda veya değiştirmeniz gerektiğinde vCenter üzerinde yer alan Replace Witness butonunu kullanarak değiştirebilirsiniz. Değiştirmeden sonra vSAN, vSAN Witness Host Appliance ‘da hızlı bir şekilde repair işlemi başlatır. VSAN 7 ile birlikte gelen bu özellik, vSAN Witness Host geri yüklemesini hızlandırarak site düzeyinde korumaya yönelik geçici bir güvenlik açığını azaltmaya yardımcı olur.

VSAN 7 Yenilikleri
VSAN 7 Yenilikleri

Bir vSAN Stretched Cluster topolojisi, bir site kesintisi durumunda virtual machine ve verilerin esnekliğini sağlar. VSAN’ın esnekliği sayesinde, VSAN admin’leri storage policy üzerinde virtual machine’lere göre policy’ler düzenleyebilir ve bu şekilde virtual machine’lerin datalarını farklı seviyelerde koruyabilir. Sonuç olarak, bir site’da diğerinde kullanılabilir kapasite dengesizliği olabilir. vSAN 7, kapasite’nin yapmış olduğu dengesizliği en aza indirmek için yeni bir çözüm sunmaktadır. Bir dengesizlik tespit edildiğinde vSAN, IO’yu kapasite dengesizliği site ile sınırlandırdığı ve aktif IO’yu sağlıklı site’a yönlendirdiği çoklu parametreleri kontrol eder. En önemlisi bu adımlar, virtual machine’in çalışmasını aksatmadan gerçekleşir.

VSAN 7 Yenilikleri
VSAN 7 Yenilikleri

Aslında son olarak bahsedeceğim yenilik VSAN 6.7 Update 3 ‘de daha önce bize sunulmuştu. Hatta ben aşağıda belirteceğim linkte bu konuya değinmiştim.

VSAN 6.7 Update 3 Yenilikleri

VSAN 7 ile birlikte artık Kubernetes Cluster’larında kullanılan persistent volume’larda encryption ve snapshot support etmeye başlamıştır.

Önemli olan VSAN 7 özelliklerini sizinle paylaşmak istedim. Tüm yeniliklerin anlatıldığı link’i aşağıya ekliyorum.

https://blogs.vmware.com/virtualblocks/2020/03/10/announcing-vsan-7/

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

5 3 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x