VMwareVSAN

VSAN üzerinde Microsoft Cluster kullanılabilir mi?

Merhaba,

VSAN ile ilgili ilk yazılarımı yazdığımdan beri aklımda olan bir konu. Çünkü VSAN anlattığım her kişi Microsoft Cluster ile ilgili mutlaka soru soruyor. Bu yazacağım yazı aslında sorulan birçok sorunun cevabını veriyor olacaktır.

VMware ESXi kullandığımız ortamlarda çoğu zaman Microsoft Cluster servis’i çalışan virtual machine’lerde bulundurmak durumunda kalıyoruz. Tabi Microsoft Cluster konu ile ilgili ilerleyen günlerde ayrıca bir yazı yazacağım ancak Microsoft Cluster’ı, VSAN üzerinde düşününce aklımıza çeşitli sorular takılmadan olmuyor 🙂

vsanmscs

VSAN 6.1 ile birlikte Oracle RAC, Microsoft Exchange DAG ve Microsoft SQL AlwaysOn Availability Groups ‘a full support gelmiştir. Daha önce bunu blog’umda yazmıştım. Bu yazıya aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.

VMworld 2015 – Whats New in VSAN 6.1

Microsoft Cluster yaptığınızda 1 tane active, 1 tanede passive node’unuz bulunur. Tabi burada en önemli gereksinim ise shared bir storage çözümünün bulunmasıdır. VMware ESXi üzerinde bir Microsoft Cluster yapmak istediğinizde iki farklı shared storage kullanabilirsiniz. Bunlar;

Raw Device Mappings (RDM): Storage üzerinde oluşturmuş olduğunuz LUN’u direkt bir virtual machine’e  Physical veya Virtual mode kullanılarak eklenmesidir. RDM disk’lerin genel olarak özelliği doğrudan LUN içerisine data’yı R/W yapabilmesidir. Yani siz buradaki RDM disk’i çıkarıp fiziksel bir sunucuya mount edip okuyabilir istersenizde başka bir virtual machine’e ekleyip içindeki data’yı okuyabilirsiniz. Benim daha önce RDM disk ile ilgili yazmış olduğum yazılara aşağıdaki link’lerden ulaşabilirsiniz. VSAN’da RDM support edilmiyor.

VMDK mi RDM mi? SQL Server’da hangisi kullanılmalı?

RDM vs VMDK – Performans farkı nedir?

Physical RDM vs Virtual RDM

Virtual Machine Disks (VMDK): RDM kullanmadan bir disk’i virtual machine’lere paylaştırabilirsiniz. Çoğunlukla RDM kullanılmak istenmeyen ortamlarda Shared VMDK kullanılır.

Şimdi bu durumda SCSI Bus Sharing kullanılarak aslında Microsoft Cluster servis’i kullanılabilir. Ama SCSI Bus Sharing’de VSAN’da support edilmemektedir. Burada ufak bir yanlış anlaşılmada olabilir. Virtual SAN yani VSAN ortamında siz isterseniz ISCSI veya FC kullanabilir ve bu şekilde de Microsoft Cluster oluşturabilirsiniz. Yani VSAN kullanıyorsunuz diye diğer storage servislerinden yararlanamama gibi bir durum olamaz. Sizin sahip olmuş olduğunuz bir storage var ise bunu Virtual SAN ortamında kullanabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise, ISCSI target ve ISCSI Initiator kullanmaktadır. Bu durumda siz RDM veya VMDK bus sharing kullanmak durumunda kalmazsınız. Virtual machine’lerin işletim sistemi seviyesinde ISCSI target ve ISCSI Initiator kullanarak shared bir volume kullanabilirsiniz. Yani bu nedemek oluyor; A virtual machine’inine disk’leri normal bir şekilde ekler daha sonra işletim sistemi seviyesinde ISCSI Initiator’ı yapılandırabilirsiniz. Bu disk’leri B virtual machine’ine göstemek için ise A virtual machine’i üzerinde yapmış olduğumuz ISCSI konfigurasyonunu kullanarak B virtual machine’ine gösterebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ali Kurt
Ali Kurt

Benim gibi kafası karışanlar çok başarılı bir yazı olmuş.

Başa dön tuşu
2
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x