vSphere 6.7 – vCenter Server Yenilikleri
Merhaba,
vSphere 6.7 ile gelen yenilikleri genel olarak bir önceki makalemde yazmıştım. bu yazımda ise vSphere 6.7 – vCenter Server ile birlikte gelen yenilikleri anlatacağım. vSphere 6.7 – Genel Özellikler başlıklı yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilirsiniz.
Herkesin merak ettiği aslında bölümlerden birtanesi vCenter Server Yenilikleri. vSphere 6.7 ‘nin release olması ile birlikte en çok merak edilen sorulardan birtanesi olan Windows vCenter Server konusuna hemen açıklık getirmek istiyorum. vSphere 6.7 ile birlikte Windows vCenter halen kullanabiliyoruz ancak bundan sonraki versiyonlarda artık Windows vCenter Server olmayacak. Yani bundan sonraki major versiyonda Windows vCenter Server olmayacaktır.
vSphere 6.7 ile birlikte artık HTML 5 Client üzerinde daha fazla işlem yapabileceğiz. vSphere 6.5 versiyonunda hatırlarsanız bazı işlemler için vSphere Web Client’a dönmek durumunda kalıyorduk ancak vSphere 6.7 ‘de artık bu durum biraz daha azaldı ve daha fazla özelliğe support gelmiş durumda. vSphere 6.7 ile birlikte vCenter Server Appliance tarafında yine iyileştirmeler mevcut. İlk olarak dikkatimi çeken özelliklerden birtanesi backup özelliği idi. Yeni yedekleme aracı ile vCenter Server 6.7’nin backup’ını istediğiniz gibi alabileceksiniz. Hatırlarsanız vSphere 6.5’da VCSA ‘nın backup alınması ile ilgili bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıma aşağıdaki link’den ulaşabilrsiniz. vSphere 6.7 ile birlikte artık bu backup schedule hale getirebileceğiz.
vCenter Server Appliance ile mimari oldukça basitleşmiştir. Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi Embedded PSC ile linked mode kullanılması gerçekten harika bir özellik olmuş. High availability için load balancer’a gerek bulunmuyor. Önceki sürümlerde PSC yedekliliği sağlamak için load balancer kullanmak durumunda kalabiliyorduk. vSphere 6.7 ile birlikte Single-Sign-On domain’i 15 deployment’a izin verir. Müşteriler VCSA 6.7 üzerinde bulunan migration tool’u ile VCSA 6.7’ye geçiş yapabilirler. Migration esnasında import edilecek olan data’nın yöntemlerini biz belirleyebiliyoruz. Bunlar;
- Deploy & import all data
- Deploy & import data in the background
Yine daha önce yazmış olduğum yazıdan bir örnek vereceğim. Daha önce VCSA migration işlemleminin süresini göremiyorduk. Bu makalemi aşağıdaki link’den okuyabilirsiniz. Hatta VCSA 6.5 ‘a migration yapan kişilerin bir çoğuluğu bazen migration kilitlendi sanıp yeniden başlatmışlar. Bu şekilde sorunların önüne geçmek için migration için tahmini bir süre eklenmiş. Tahmini süre elbette sizin sahip olduğunuz performans datalarına ve geçmiş task/event verilerinize göre değişkenlik gösterecektir.
vCenter Server Appliance 6.5’a Migration Süresi
Yukarıda bahsetmiş olduğum migration sırasında arkaplanda aktarımı duraklatabilir veya devam ettirebilirsiniz.
Önemli olarak gördüğüm ve sizide uyarmak istediğim konulardan biride upgrade senaryosu. vSphere 5.5 sürümünden vSphere 6.0 ve vSphere 6.5 sürümlerine upgrade işlemini gerçekleştirebiliyorduk ancak vSphere 6.7 ‘ye geçiş yapamıyoruz. Hatta vCenter Server 6.7 versiyonuna sahip bir vCenter’da ESXi 5.5’de yönetemiyoruz. Bu ayrıntıya dikkat etmeniz gerekiyor. vSphere 5.5’e sahip olan kişiler öncelikle vSphere 6.0 veya vSphere 6.5’ a upgrade gerçekleştirmek zorundalar.
vCenter Server Appliance 6.5 yeniliklerinden birtaneside yeni monitoring özelliklerinin gelmesiydi. vCenter Server Appliance 6.7 ile birlikte monitor bölümünde özellikle geliştirmeler yapıldı. vCenter Server sunucularında zaman zaman disk’in dolması gibi sorunlar yaşanabiliyor. Windows vCenter Server böyle birşey başınıza geldiğinde ne yapacağımızı herkes biliyoruz. Basit birşekilde disk’i extend edebiliyoruz. Ancak konu vCenter Server Appliance olunca disk’i extend etmek biraz zahmetli olabiliyor. Şimdi vCenter Server Appliance 6.7’den önceki sürümlerde, disk dolduğu zaman hangi disk’in dolduğunu görmek için öncelikle SSH üzerinden bağlantı yapmamız gerekiyordu. VCSA 6.5’de disk boyutunun nasıl değiştirildiğini görmek için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.
VCSA 6.5 Disk Boyutu Nasıl Değiştirilir?
vCenter Server Appliance’in önceki sürümlerinde disk’in doluluk durumunu SSH üzerinden görebiliyor iken vCenter Server Appliance 6.7 versiyonunda artık disk’in doluluk oranlarını web browser üzerinden görebileceğiz. Özellikle operasyonel faaliyetler oldukça faydası olacak bir konu bu.
vCenter Server Appliance 6.7 ile birlikte vCenter’ın backup’ını schedule edebilir hatta bu backup’ları belirlemiş olduğunuz periyotlarda saklayabilrsiniz. vCenter Server Appliance 6.5’de schedule ve backup saklama gibi bir özellik bulunmuyordu.
vCenter Server Appliance 6.5 versiyonunda HTML 5 Client ile tanıştık. Ancak 6.5 versiyonunda HTML 5 Client’in tüm fonksiyonlarını kullanamıyorduk. Bazı işlemler için vSphere Web Client üzerinden işlem yapmamız gerekiyordu. vCenter Server Appliance 6.7 ile birlikte aşağıdaki ürünlerede support gelmiştir.
- vSphere Update Manager
- Content Library
- vSAN
- Storage Policies
- Host Profiles
- vDS Topology Diagram
- Licensing
vSphere 6.7’nin vSphere Web Client‘ı barındıran son sürüm olduğunuda belirtmek isterim. Bundan sonraki versiyonlarda vSphere Web Client olmayacaktır. Tabi yukarıda bahsetmiş olduğum özelliklerin hepsini tam olarak HTML5 Client’dan yönetemiyorsunuz. Bazı işlemler için elbette vSphere Web Client’a dönmek durumunda kalacaksınız. Ancak vSphere 6.7’nin bundan sonraki update’lerinde de tüm özellikler desteklenmeye başlanacaktır.
Ek olarak Platform Services Controller’da artık HTML5 Client üzerinden yönetebileceğiz. Administration menüsü altından PSC seçeneğinden PSC yönetiminide yapabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur.
İyi çalışmalar.
vSphere’de yeni sürümler çıkmaya devam ediyor, çok başarılı yenilikleri var. Sayende yabancı kaynakları tek tek irdelemek yerine bunları Türk blogundan takip etme fırsatımız oluyor hocam ellerine sağlık. 🙂
İyi dilekleriniz için çok teşekkrüler 🙂