SimplivityVMwareVMware ESXiVMware vCenter

HPE SimpliVity RapidDR

Merhaba,

HPE SimpliVity RapidDR isimli bu makalemizde sizlere SimpliVity’nin disaster çözümünden detaylı olarak bahsedeceğim. SimpliVity RapidDR nasıl çalışır ve hangi şartlarda kullanılır bunların detaylarını anlatacağım.

Son zamanlarda disaster konusu oldukça fazla konuşuluyor. Production site’inizin bir felaket anında (deprem, yangın veya doğal afet) erişilmez duruma gelmesi durumunda virtual machine’lerinizin disaster (FKM veya DR) site’da power on olması gerekir. Aksi halde veri kaybı yaşayıp istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Klasik bir VMware altyapınız var ise Site Recovery Manager veya vSphere Replication ile disaster işlemlerinizi çözebilirsiniz. Ancak SimpliVitiy kullanıyorsanız aynı vCenter içerisinde bulunan başka bir host’a veya vCenter Server linked mode yapıldıysa farklı bir vCenter Server’da bulunan SimpliVity node’una backup’larınız replike edebilirsiniz. Ancak eğer disaster anında burada bulunan virtual machine’leri bir otomasyona sokmak istiyorsanız yani sizin belirtmiş olduğunuz sırada, IP blog’unda, VLAN’da vs açılmasını istiyorsanız RapidDR kullanmanız gerekiyor. Ben daha önce vSphere Replication ve Site Recovery hakkında çeşitli makaleler yazmıştım. Eğer bu ürünün ne iş yaptığını merak ediyorsanız aşağıdaki makalemi inceleyebilirsiniz.

Site Recovery Manager Nedir? Nasıl Çalışır?

vSphere Replication Nedir? Nasıl Çalışır?

HPE SimpliVity RapidDR
HPE SimpliVity RapidDR

HPE SimpliVity RapidDR sayesinde virtual machine backup’larını farklı bir site üzerinde belirtmiş olduğunuz ayarlarda açabilirsiniz.. HPE SimpliVity’nin avantajlarından birtaneside var olan virtual machine’in replikasını kolay bir şekilde disaster’da açabilmenizdir. Alışa gelmiş replikasyondan farklı bir çalışma mantığı vardır. Backup’ları farklı bir HPE SimpliVity site’ina göndererek yedeklerinizi farklı bir site üzerinde tutabilirsiniz.

HPE SimpliVity RapidDR
HPE SimpliVity RapidDR

Daha önceki makalelerimde de belirtmiştim. HPE SimpliVity altında çalışan tüm verileri birer meta veri olarak kabul eder ve tüm bu meta verileri tekilleştirir. Bu konu ile ilgili yazmış olduğum yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

HPE Simplivity Data Deduplication

HPE SimpliVity Compression

Primary site’dan Secondary site’a backuplarını replike ederken her iki site üzerindeki meta veriler karşılaştırılır. Böylece değişen bloklar çok hızlı bir şekilde kontrol edilir ve eğer arada fark var ise sadece değişen blokları replike eder. HPE SimpliVity ‘nin backup mantığı ile ilgili daha önce bir yazı yazmıştım. Bu yazıda da belirtmiştim. Meta data’lar kullanılarak aslında backup alınıyor diye belirtmiştim. HPE SimpliVity RapidDR ‘da aslında tam olarak burada işimize yaramaya başlıyor. Gönderilen backup’ların hangi şekilde açılması gerektiğini RapidDR üzerinden ayarlıyoruz. Bir nevi aslında Site Recovery Manager’in yapmış olduğu işlemi yapıyor.

RapidDR ile remote site üzerinde virtual machine’lerinizi power on duruma getirebilirsiniz. Disaster esnasında RapidDR tıpkı VMware Site Recovery Manager’da olduğu gibi gerekli otomasyonu sağlar. Burada sadece farklı olan, virtual machine ‘i bir bütün halinde göndermektense, virtual machine’in backup’ını remote’a gönderip o şekilde virtual machine’i power on hale getirmesidir.

HPE SimpliVity’de desteklenen minimum RPO süresinin 10 dakika olduğunuda ayrıca belirtmek isterim.

Umarım faydalı olmuştur.

İyi çalışmalar.

0 0 votes
Makaleyi Oylamayı Unutmayın !

Tayfun DEĞER

Bu yazı blog üzerinde Tayfun DEĞER tarafından paylaşılmıştır. 2009 yılında açılan blog kısa zaman içerisinde büyük bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Tayfun DEĞER danışmanlık ve eğitimler vermektedir. vExpert 2013-2019, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud ve MCSE sertifikalarına sahiptir.Twitter 'dan @tayfundeger veya RSS ile sitedeki değişiklikleri takip edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Görüşlerini belirtmek ister misin?x